HORT URBÀ, aposta per una arquitectura sostenible i integradora.

Posted by on Jan 27, 2012 in . COMPETITIONS, . MEDIA, ...ECO_design | 7 Comments

Entre 117 equips participants, hem resultat guanyadors del concurs per al nou Centre Cívic i Casal de Gent Gran al Barri de Baró de Viver, convocat per l’Ajuntament de Barcelona // Bimsa.

La proposta, basada en un disseny sostenible i l’optimització dels recursos econòmics disponibles, aposta per oferir als veïns del barri un espai de conreu domèstic integrat en el programa de l’equipament.

 

HORT URBA pdf

Estratègia

Es projecta un edifici de baixa tecnificació, basat en un sistema prefabricat, que assoleix una alta eficiència ambiental a base d’estratègies de disminució de la demanda energètica i d’utilització de sistemes estructurals i constructius econòmics, modulables, reciclables i reutilitzables. Aplicant aquests criteris aconseguim reduir el pressupost previst segons les bases del concurs.

Utilitzem els recursos econòmics no esgotats per afegir-hi valor a la intervenció. Per una banda invertim en energies renovables per tal d’augmentar la nostre eficiència. Per l’altre aconseguim zona apta pel conreu per als usuaris del centre i veïns.

El disseny de l’edifici es realitza segons els principis d’Ecodisseny fixats per la norma ISO 14.006 que identifica i avalua els aspectes ambientals del projecte durant tota la seva vida útil des de la fabricació dels materials fins al desmuntatge o enderroc.

Resultat: Amb els mateixos diners pressupostats, aconseguim una significativa millora energètica del nostre edifici i col·laborem amb la integració social de l’equipament en el teixit del barri.

Estructura i materials

Hem escollit una estructura metàl·lica, lleugera però sòlida, de malla tridimensional per la seva rapidesa de muntatge (estalvi de 2mesos d’execució), llibertat de distribució de pilars i grans llums admissibles (fins a 16m). Al estar sustentada per múltiples pilars metàl·lics (80x80mm) distribuïts sobre una retícula de 1.10×1.10m embegut en el gruix de les divisòries, les càrregues es distribueixen de manera homogènia fent-se servir una fonamentació en forma de llosa-solera que minimitza la necessitat de moviments de terres.

Per l’edifici proposem una pell exterior de baix cost composada per prefabricats de formigó i paraments transparents de muntatge en sec.

Embolcallant l’edifici, es proposa segona façana que servirà de sistema antivandàlic i de seguretat, una franja perimetral que, aprofitant la tecnologia dels hivernacles agrícoles, permet el conreu en condicions òptimes, potenciant l’ús de l’edifici per part dels veïns del barri.

Ús i activitat

L’accés al centre, realitzat com un tall en el mur verd, es situa al carrer Quito per permetre l’edificació amb independència de la urbanització de l’execució de la zona 6b. La tanca es situa alineada amb l’edifici existent ampliant la vorera fins a 4,6m. Pel contrari s’anul·la el passatge de vianants al considerar-lo poc segur. A nivell d’us, hi ha tres paquets clarament diferenciats amb possibilitat de ser utilitzats independentment.

Amb una forma compacte tendint al quadrat s’optimitzen els espais de recorregut mentre es garanteix l’enllumenat i ventilació de les estances interiors a través de la disposició dels patis.

L’espai destinat a l’edificació de l’ampliació, es destinarà a zona d’horts urbans tradicionals. Tota la matèria vegetal generada serà reutilitzada in-situ mitjançant el sistema de compostatge.

7 Comments

  1. Carmen Popescu
    29 January, 2012

    Felicitats! El projecte s’ho mereix, sou uns cracks. Que be comença l’any a Virreina… celebrem-ho!

  2. Toni Riba
    30 January, 2012

    Moltes felicitats nois!

    Ja m’explicareu la proposta en detall, però el plantejament sembla molt interessant.
    Fins aviat.

  3. Loles
    30 January, 2012

    Enhorabona i fins aviat !!!

  4. francesccalveras
    2 February, 2012

    M’ha semblat atractiu i innovador. Serà interessant veure si us respecten la proposta i com s’acaba materialitzant.

  5. Territori 24 wins contest with their Urban Farm Retirement Home « Master in Regenerating Intermediate Landscapes
    15 March, 2012

    […] thrilled to hear that Territori 24, the Barcelona-based architecture and urbanism firm cofounded by one of our faculty members Bet […]

  6. Territori 24 » Baró de Viver – LEED platinum
    9 March, 2015

    […] va començar amb un concurs, en el que prometíem fer un edifici […]

Leave a Reply