Segre STREET

IMPROVEMENT PROJECT FOR CASTEL QUARTER.
MALGRAT DE MAR.

Developer: Malgrat de Mar Town Council
Architects: Territori24 | acces_sos
In colaboration: La Petita Dimensió
Photograps: Adrià Goula ©
Project year: 2009 / 2012
Construction year: 2011 /2013
Surface area: 950 m2 + 803 m2
Budget: €248,021 + €69,562.70 (VAT not inc.)

LOW-COST

Objective
In times of financial crises, all interventions must be modestly priced. What cannot be done with money must be resolved through creativity and dedication. With a final budget of €55/m2 the project would include no superfluous elements and efforts were made to unify solutions and emphasize elements that bring added value: the trees for shade, bollards to sit on and paint to lend character

accesSOS. Citizen-participation process
In 2009 we began to work in Malgrat de Mar within the framework of the acces_sos project. Citizen participation workshops were used to define the characteristics needed for the streets of Barri del Castell to become a unifying element for the neighbourhood’s social fabric.
This was a small-scale intervention where citizen participation was an active agent in defining the issues to be solved and the final solutions. To our minds, the decision to involve local residents in this project was a resounding success.

Strategy
Removing the limits between pedestrian and vehicle areas.
The urban elements, street sign graphics, arrangement of railings, benches and trees lends order to vehicle parking and helps to create small meeting and rest spaces along the street.
Segre Street, with its more than 20% gradient, serves as a nexus between the Castell neighbourhood and Francesc Macià Park. The signage used throughout the space blurs the boundaries between vehicles and people, the arrangement of the trees obliges drivers to slow down, and the low bollards order the parking. All of this is aimed at turning the street into a meeting point for local residents.